Image

Cei mai responsabili deputați ai Parlamentului în perioada aprilie - iunie 2023 (RAPORT)

Rapoarte

Cei mai responsabili deputați față de alegători au fost incluși într-un clasament realizat de platforma deFacto.md. Topul a fost întocmit în baza metodologiei care se bazează pe analiza activității deputaților în Parlament, interacțiunii cu cetățenii, precum și cu autoritățile publice (centrale și locale) din Republica Moldova pentru lunile aprilie, mai și iunie 2023

Gradul de responsabilitate al deputaților este stabilit în baza a două criterii: 

 • Atribuțiile de care fac uz deputații pentru a aborda problemele cetățenilor; 
 • Felul în care aceștia comunică și raportează cetățenilor despre activitatea pe care o desfășoară. 


Potrivit datelor colectate, cei mai responsabili în această perioadă deputați au fost: 

 • Locul 1 - Ersilia Qatrawi, 18,5 puncte;. 
 • Locul 2 - Radu Marian, 18,1 puncte; 
 • Locul 2 - Oleg Reidman, 13,5;
 • Locul 4 - Roman Roșca, 11 puncte;
 • Locul 4 - Radu Mudreac. 11 puncte. 

Despre clasament 

Clasamentul deputaților responsabili a fost întocmit în contextul instrumentului online Indicele de responsabilitate a deputaților,  lansat de platforma de monitorizare a activității aleșilor naționali deFacto.md. Acesta reflectă gradul de responsabilitate, receptivitate și deschidere către alegători a tuturor celor 101 aleși în Parlament. 

Monitorizarea are loc constant, iar rezultatele sunt actualizate lunar pe pagina www.defacto.md. Pe pagina principală a site-ului în prezent pot fi vizualizate rezultatele totale ale monitorizării, începând cu luna septembrie 2021*.  

În perioada de monitorizare au intervenit o serie de modificări privind repartizarea deputaților pe fracțiuni: 

 1. Deputații Alexandr Nesterovschii, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan, Vasile Bolea și Gaik Vartanean au părăsit fracțiunea „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor” devenind deputați independenți;
 2. Deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” au devenit deputați independenți după ce formațiunea pe care o reprezintă a fost declarată neconstituțională.
 3. Ilan Șor a fost lipsit de mandatul de deputat, după ce deputații au votat o hotărâre în acest sens. Iar pentru că Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional, locul său în Parlament nu va fi ocupat de următorul candidat pe listă, în Parlament rămânând 100 de deputați. 

Despre metodologia de monitorizare 

Monitorizarea are loc în baza metodologiei dezvoltate de către platforma deFacto împreună cu partenerii acesteia. La baza metodologiei a stat analiza atribuțiilor pe care le au deputații și care sunt incluse în legislație:

 • Constituția Republicii Moldova; 
 • Legea despre statutul deputatului în Parlament nr. 39-XIII din 07.04.1994; 
 • Regulamentul Parlamentului. 

În urma analizei, au fost identificate principalele atribuții de care pot face uz deputații pentru a-și reprezenta alegătorii și pentru a lucra la rezolvarea problemelor semnalate de aceștia. În funcție de domeniul de activitate, atribuțiile deputaților au fost divizate în 3 categorii: 

 • Parlament - atribuțiile ce țin de activitatea legislativă a deputaților în Parlament; 
 • Cetățeni - atribuțiile ce țin de interacțiunea deputaților cu alegătorii; 
 • Administrație - atribuțiile ce țin de interacțiunea deputaților cu instituțiile administrației publice locale și centrale. 

Metodologia de monitorizare poate fi consultată accesând acest link.

Mai jos puteți vedea clasamentele separate pe fiecare categorie de atribuții, după cum urmează: 

Despre procesul de monitorizare 

Pentru stabili gradul de responsabilitate a deputaților, echipa platformei deFacto monitorizează periodic activitatea deputaților din mai multe surse: 

 • Site-ul Parlamentulu și platforma multimedia a acestuia lansată recent; 
 • Ședințele plenare ale Parlamentului; 
 • Profilurile și paginile deputaților pe rețelele de socializare. 

Activitățile întreprinse de deputați sunt incluse pe platforma www.defacto.md, împreună cu o descriere și o dovadă. 

Pentru a asigura corectitudinea datelor reflectate, deFacto a întocmit și un formular online care este transmis lunar deputaților prin poșta electronică. Prin acest instrument deFacto îi încurajează pe deputați să dea dovadă de deschidere și receptivitate și să ofere un sumar al atribuțiilor de care au făcut uz aceștia în perioada monitorizată. 

În perioada monitorizată, 7 deputați au oferit platformei deFacto informații despre atribuțiile folosite: 

 1. Ana Calinici
 2. Victor Spînu
 3. Ersilia Qatrawi
 4. Iulia Dascălu
 5. Efimia Bandalac
 6. Marina Morozova
 7. Maria Gonța

De la începutul perioadei de monitorizare, treizeci și trei deputați au completat cel puțin o dată formularul expediat de platforma deFacto. 
 

Platforma deFacto mulțumește deputaților care au răspuns la solicitările expediate și încurajează ceilalți deputați să ofere informația relevantă despre activitatea lor. Este de menționat faptul că informațiile transmise de deputați au ajutat la reflectarea corectă a activității acestora, în condițiile în care majoritatea datelor oferite de parlamentari nu pot fi găsite în sursele publice. Prin urmare, deputații care au oferit informații despre atribuțiile pe care le-au utiliza au un punctaj mai mare.

Despre punctajul atribuit 

Pentru acțiunile întreprinse și în funcție de relevanța acestora pentru conceptul de deputat responsabil, deputaților li se atribuie punctaj după cum urmează: 

 • 0,1 puncte - pentru semnarea proiectelor de legi inițiate de alți deputați, primirea cetățenilor în audiență în mod regulamentar, pentru acordarea întrebărilor în plen;
 • 0.5 puncte - pentru atribuțiile mai mult formale, inclusiv declarații, întrebări, emiterea avizelor consultative, participarea la ședințele comisiilor permanente, vizite la organele de stat, etc. 
 • 1 punct - pentru implicare mai activă în rezolvarea problemelor cetățenilor, cum ar fi: contrasemnarea proiectelor de legi înaintate de colegii din Parlament, invitarea cetățenilor la instituții de stat pentru consultare și clarificarea situațiilor, adresarea interpelarilor și petițiilor instituțiilor de stat, etc. 
 • 1.5 puncte - pentru receptivitate și implicare personală în rezolvarea problemelor cetățenilor, cum ar fi propunerea de legi și modificări de legi, întâlnirea cu cetățenii, semnalarea neregulilor în activitatea instituțiilor de stat, inclusiv răspunsul la solicitările de informații adresate de platforma deFacto.

O altă funcție din cadrul instrumentului Indicele de responsabilitate a deputaților este multiplicatorul de punctaj. Acesta se aplică în situațiile în care acțiunea întreprinsă de deputat vine ca răspuns la problemele semnalate de către grupuri de cetățeni sau pentru îndeplinirea angajamentelor incluse în platforma electorală a deputatului sau a fracțiunii din care face parte. În acest caz, punctajul atribuit deputatului este dublat. 

* Din motive tehnice, datele privind atribuțiile utilizate de deputați în perioada iunie 2022 - martie 2023 nu sunt disponibile momentan pentru vizualizare pe platformă. Actualizările necesare vor fi operate în curând.


Despre deFacto 

Proiectul deFacto este o platformă online care vine să informeze alegătorii despre atribuțiile politicienilor aleși și urmărește cât de responsabili și deschiși sunt aceștia față de cetățeni. Credem că putem ajuta alegătorii să înțeleagă mai bine competențele politicienilor aleși. Iar prin monitorizarea procesului de realizare a promisiunilor, oamenii vor putea face o alegere mai informată.

Proiectul beneficiază de asistență din partea USAID. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu corespund neapărat cu cele ale USAID sau a Guvernului SUA.

Pentru mai multe informații accesați www.defacto.md sau contactați-ne la echipa@defacto.md