Image

Cum asigurăm cetățenii cu locuințe accesibile? Află ce propun concurenții la alegerile parlamentare din 11 iulie

Rapoarte

Platforma deFacto îți prezintă soluțiile și promisiunile concurenților electorali pentru rezolvarea asigurării cetățenilor cu locuințe accesibile. Prioritatea face parte din sondajul desfășurat în cadrul campaniei „Avem ce Votăm” în care cetățenii pot vota 3 cele mai importante subiecte de care ar trebui să se ocupe viitorul Parlament și Guvern. 

Soluțiile au fost colectate din programele electorale publicate de concurenții electorali sau care au parvenit drept răspuns la solicitările adresate de către platforma deFacto: 

1. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor 

– 

2. Partidul Acasă Construim Europa

– 

3. Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic 

– 

4. Blocul Electoral „Renato Usatîi”

– 

5. Partidul Acțiune și Solidaritate

– 

6. Partidul Politic „ȘOR” 

– 

7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда”

– 

8. Partidul Democrat din Moldova

  • 10 000 tineri își vor cumpăra Prima Casă în următorii 4 ani;
  • Venitul folosit pentru plata dobânzii la creditele ipotecare nu va fi impozitat;

9. Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”

– 

10. Partidul Unității Naționale 

– 

11. Partidul Politic „Democrația Acasă” 

– 

12. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei 

– 

13. Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor” 

– 

14. Partidul Politic „NOI” 

  • Implementarea de către stat a unui program de construcție și asigurare cu locuințe a populației.

15. Partidul Verde Ecologist 

– 

16. Partidul Legii și Dreptății

– 

17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor” 

Ridicarea nivelului de trai. Acesta este răspunsul pe termen lung. Pe termen scurt - una. Oprirea programelor populiste care de fapt fac mai mult rău decât bine. Cu siguranță vom opri Programul PRIMA CASĂ! Pentru că este foarte nociv pentru consumatori:

  • distorsionează piața prin susținerea artificială a cererii și, implicit, a prețului. În Croația, o măsură similară a dus la creșterea prețului cu 20% în maxim 1 an.
  • în lipsa acestui program, cererea solvabilă va rămâne foarte jos (puțini pot plăti un avans de 25% la dobânzi mai mari, în lipsa garanțiilor de stat), iar oferta va continua să crească (autorizațiile și proiectele în curs de execuție au crescut mult în ultimii ani)
  • aceste credite scumpe au risc mare de default în următorul deceniu. Deja garanțiile oferite prin „Prima Casă” se ridică laaproape un miliard de lei. Riscul asupra deficitului bugetar poate fi unul sistemic!
  • luxul NU ar trebui să se subvenționeze / faciliteze cu garanții de stat (banii tuturor contribuabililor). Programul trebuie orientat către cei vulnerabili, cu venituri mici și care vor să-și întemeieze o familie, nu către cei cu salarii mari care vor să trăiască în lux, cu împrumuturi scumpe garantate pe bani publici
  • nu există o nevoie socială (condiționarea dimensiunii familiei sau numărul de copii) și încurajează specula pe bani publici (oricine poate beneficia, chiar dacă are 3-4 case).

18. Partidul Regiunilor 

  • Vom oferi sprijin cetățenilor care trebuie să-și îmbunătățească condițiile de viață, dar care nu au ocazia obiectivă de a acumula fonduri pentru achiziționarea de locuințe. Stimulăm furnizarea de fonduri vacante de locuințe private pentru închiriere prin crearea unei rețele de organizații de agenții de stat și municipale care garantează drepturile proprietarilor și siguranța locuințelor atunci când sunt închiriate;
  • Vom extinde practica de a sprijini furnizarea de locuințe în diferite condiții anumitor categorii de cetățeni, inclusiv familii numeroase și familii tinere cu copii, veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

19. Partidul Politic „Patrioții Moldovei”

– 

20. Partidul Oamenilor Muncii 

– 

21. Partidul Schimbării 

– 

22. Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”

– 

23. Candidatul Independent Veaceslav Valico

– 


Mai multe detalii despre concurenții electorali, programele electorale și soluțiile pe care le propun pentru prioritățile cetățenilor le poți găsi accesând platforma Avem ce Votăm

 

Avem Ce Votăm este o coaliție civică a patru inițiative din Moldova: deFacto, Inițiativa Civică „Pune Umărul”, Școala de Gândire Critică pentru Tineri „Challenger”, Programul „Femei cu Idei” . Platforma este non-partizană, urmărește îmbunătățirea mediului electoral și încurajează toți cetățenii să voteze informat.