Image

Cum facem să avem drumuri și trotuare decente? Află ce propun concurenții la alegerile parlamentare din 11 iulie

Rapoarte

Platforma deFacto îți prezintă soluțiile și promisiunile concurenților electorali pentru rezolvarea problemei gestionării deșeurilor. Prioritatea face parte din sondajul desfășurat în cadrul campaniei „Avem ce Votăm” în care cetățenii pot vota 3 cele mai importante subiecte de care ar trebui să se ocupe viitorul Parlament și Guvern. 

Soluțiile au fost colectate din programele electorale publicate de concurenții electorali sau care au parvenit drept răspuns la solicitările adresate de către platforma deFacto: 

1. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor 

  • În 4 ani, vor fi restaurate și reparate 3600 km de drumuri și străzi locale, ceea ce va asigura o comunicare rutieră de calitate între centrele raionale și așezările rurale, legătura între sate și accesul la ele de pe arterele principale.
  • Programul "Drumuri bune" va fi îmbunătățit: criteriile de selectare a drumurilor locale pentru reparații/restaurări vor fi clar definite, proporția drumurilor locale reparate cu asfalt va crește la 60%, iar reprezentanții autorităților locale vor fi incluși în consiliul Fondului Rutier și vor avea dreptul să monitorizeze cum decurg lucrările de reparație.

2. Partidul Acasă Construim Europa

– 

3. Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic 

– 

4. Blocul Electoral „Renato Usatîi”

  • Construcția unei rețele de drumuri moderne.

5Partidul Acțiune și Solidaritate

  • Vom reabilita și repara toate drumurile naționale care se află în stare rea și foarte rea - 2.800 km. Vom reabilita și repara 3.000 km de drumuri și străzi rurale.

6. Partidul Politic „ȘOR” 

– 

7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда”

– 

8. Partidul Democrat din Moldova

  • 1 km de drum reparat în fiecare sat, în fiecare an.

9. Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”

  • Triplarea alocațiilor pentru drumuri locale.

10. Partidul Unității Naționale 

  • Autostrăzile Unirii pe axa Chișinău - Iași; Chișinău - București; Bălți - Suceava și Cahul - Constanța. Autostrada Giurgiulești - Naslavcea cu ieșiri spre Autostrăzile Unirii.

11. Partidul Politic „Democrația Acasă” 

– 

12. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei 

  • Construcția și reconstrucția rețelei de drumuri naționale, regionale și locale;
  • Conectarea localităților la apeductele magistrale deja existente și construcția infrastructurii de canalizare în localitățile țării.

13. Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor” 

  • Autostrada Iași-Ungheni-Chișinău-Tiraspol-Odessa, începerea proiectării la autostrada “Ștefan cel Mare” – Bălți-Chișinău-Cahul-Galați;

14. Partidul Politic „NOI” 

– 

15. Partidul Verde Ecologist 

– 

16. Partidul Legii și Dreptății

– 

17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor” 

Dezvoltarea durabilă nu este un concept nou, dar are la bază o INVESTIȚIE masivă în INFRATRUCTURĂ. Aceasta este posibil prin Achiziții transparente. Garanții din partea antreprenorilor. Descentralizarea deciziilor.

Totodată, ținând cont de resursele limitate, este important de avea un program de asfaltări pe țară multianual și nu o împărțeală de bani pe culori de partid. Nu împrăștiem banii pe peticirea găurilor că e an electoral, nu împărțim bani la primăriile care sunt ale partidelor. O listă de prioritizare ar fi cazul și nu de fidelizare a primarilor după culori. Spre exemplu, pentru Partidul Puterea Oamenilor, un important drum pe care merg camioane și sute de oameni și este într-o stare deplorabilă este drumul național R9, care leagă Vama Otaci de Soroca

18. Partidul Regiunilor 

– 

19. Partidul Politic „Patrioții Moldovei”

– 

20. Partidul Oamenilor Muncii 

– 

21. Partidul Schimbării 

– 

22. Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”

– 

23. Candidatul Independent Veaceslav Valico

– 


Mai multe detalii despre concurenții electorali, programele electorale și soluțiile pe care le propun pentru prioritățile cetățenilor le poți găsi accesând platforma Avem ce Votăm

 

Avem Ce Votăm este o coaliție civică a patru inițiative din Moldova: deFacto, Inițiativa Civică „Pune Umărul”, Școala de Gândire Critică pentru Tineri „Challenger”, Programul „Femei cu Idei” . Platforma este non-partizană, urmărește îmbunătățirea mediului electoral și încurajează toți cetățenii să voteze informat.