Ședințele Consiliului Suprem de Securitate vor avea caracter public, cu participarea mass-media

Nerealizată
Politică internă
Sursa

Până în prezent, au avut loc doar 6 ședințe a Consiliului Suprem de Securitate. Conform legislației ședințele acestui organ se preconiza, a fi desfășurate lunar.

În pofida promisiunii, accesul mass-mediei pe durata ședințelor acestui organ a fost limitat, ca dovadă fiind doar secvențele postate pe canalul de Youtube a președintelui.

Dacă doriți să aflați mai multe despre componența și atribuțiile Consiliului Suprem de Securitate, accesați Regulamentul Consiliului Suprem de Securitate.

Președintele Republicii Moldova deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Acțiuni întreprinse

statut neschimbat

Prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate din anul 2017

La 6 iunie 2017, Președintele Igor Dodon a convocat prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate, într-o nouă componență.

Sursa

statut neschimbat

Primă ședință a Consiliului Suprem de Securitate din anul 2018

În data de 7 martie, a avut loc prima și unica ședință a Consiliului Suprem de Securitate din anul 2018.

În cadrul acesteia, președintele Igor Dodon a menționat: „conform legislației, ședințele Consiliului Suprem de Securitate trebuie să aibă loc nu mai rar decât o dată în trimestru, cu regret trebuie să constatăm că anul trecut am pentrecut doar o ședință. ”

În urma ședinței, președintele Igor Dodon a declarat: „Au fost abordate 5 subiecte de bază. Eu o să mă refer foarte succint la principalele decizii care au fost luate astăzi, fără a veni cu unele informații care se consideră secrete.”

Sursa

statut neschimbat

Ședința Consiliului Suprem de Securitate în componența nouă

Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova a convocat în data de 11 iunie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al Republicii Moldova în componența nouă.

Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse 4 subiecte de importanță majoră pentru țară:

 1. devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova;
 2. investigarea fraudei bancare;
 3. necesitatea publicării raportului Kroll-2;
 4. blocajul activității unor instituții publice centrale.

La procesul de luare a deciziilor vis a vis de subiectele de mai sus, mass media nu a fost prezentă. Președintele, Igor Dodon menționând: „Presa, vă mulțumim. Cred că, o să revenim cu unele declarații.”

Sursa

statut neschimbat

O nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate fără participarea mass mediei

La data de 26 iunie anul curent, a fost convocată o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate fără participarea mass mediei. 
Președintele țării, Igor Dodon după ședință a declarat: „Eu o să mă strădui să vă informez succint pe mai multe subiecte, fără a veni cu detalii care prezintă secret de stat.”

În cadrul briefingului, Președintele a menționat subiectele care au fost abordate la ședința Consiliului Suprem de Securitate:

 • Situația în domeniul energetic al țării;
 • Elucidarea și eliminarea tuturor schemelor de contrabandă (contrabanda cu patru categorii de mărfuri: chihlimbar, anabolizante, țigări și alcool);
 • Situația cu privire la construcția complexului sportiv ”Arena Chișinău”;
 • Programul ”cetățenie prin investiții”;
 • Problema reexporturilor ilegale ale anumitor mărfuri, în primul rînd, cel de mere, din țările terțe în Federația Rusă.

statut neschimbat

Igor Dodon: „(...) o să vă dau informații care pot fi oferite”

Igor Dodon a prezidat o nouă ședința Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, fără participarea mass-mediei. 

După, în cadrul unui briefing Președintele a declarat: „(...) au fost mai multe subiecte importante, o să trec peste toate și o să vă dau informații care pot fi oferite”.

Totodată, acesta a menționat subiectele abordate la ședința CSS:

 • Investigarea fraudei bancare;
 • Vînzarea companiei ”Gas Natural Fenosa”;
 • Companiile de asigurări din Republica Moldova, în special compania ”MoldAsig”;
 • Ilegalitățile ce se referă la ”Chișinău-Arena”;
 • Programul ”cetățenie prin investiții”;
 • Alte subiecte (activitatea magazinelor duty-free din regiunea transnistreană, cărora le-a fost sistată licența; eliberarea autorizațiilor de transport pentru companiile care exportă mărfurile moldovenești pe piața rusă prin teritoriul Ucrainei; negocierile cu Federația Rusă privind prețul la gazele naturale și tranzitul acestora în Moldova; situația în aviația civilă și agricultură).

 

statut neschimbat

Ședința Consiliului Suprem de Securitate convocată în regim de urgență

La data de 23 august, președintele Igor Dodon a convocat în regim de urgență ședința Consiliului Suprem de Securitate. Subiectul ședinței fiind Riscurile și amenințările la adresa securității naționale în legătură cu înstrăinarea SRL „Avia Invest”, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.În cadrul ședinței conducătorii tuturor instituțiilor responsabile, inclusiv Ministrul Economiei și Infrastructurii, au informat Consiliul despre blocarea acestei tranzacții și imposibilitatea finalizării acesteia.

Ședința a avut loc fără participarea mass-mediei. După ședință, în cadrul unui briefing, președintele a informat publicul că discuțiile din cadrul ședinței CSS s-au axat pe trei subiecte de bază: analiza contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău din 2013, pe o perioadă de 49 ani, confirmarea sau infirmarea informației referitor la posibila cedare a Aeroportului unei alte companii și deciziile care urmează să fie luate de către instituțiile de stat.

Sursa