Ridicarea integrală a interdicțiilor privind aflarea pe teritoriul Rusiei a migranților moldoveni

Nerealizată
Politică externă Social

Voi obține ridicarea integrală a interdicțiilor privind aflarea pe teritoriul Rusiei pentru toți migranții muncitori moldoveni a ale căror interdicții nu sunt legate de contravenții penale sau administrative, voi rezolva deplasarea liberă a acestora cât și cea care ține de angajare și garanții sociale. 

Întrucât nu există rapoarte și date oficiale privind interdicțiile ridicate și menținute muncitorilor moldoveni aflați pe teritoriul Rusiei, echipa deFacto clasează această promisiune drept una nerealizată. De asemenea, echipa deFacto nu a reușit să identifice nici o intervenție a președintelui pentru soluționarea problemei privind deplasarea liberă a muncitorilor moldoveni aflați în Rusia și nici ceea ce ține de angajarea și garanțiile sociale ale acestora.  

 

Președintele Republicii Moldova deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Acțiuni întreprinse

statut neschimbat

250 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au încălcat regimul migraţional vor putea solicita amnistia migrațională

La 7 martie 2017, Consilierul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, anunță că în rezultatul înţelegerii dintre preşedinţii Moldovei şi Rusiei, Igor Dodon şi Vladimir Putin, circa 250 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au încălcat regimul migraţional şi se află pe teritoriul Rusiei, vor putea solicita amnistia migrațională. Lebedinschi a relatat despre categoriile de cetățeni asupra cărora amnistia migrațională nu se va extinde.

statut neschimbat

Igor Dodon anunță prelungirea termenului amnistiei migraţionale

La 17 martie 2017, Igor Dodon declară că „Am cerut prelungirea termenului amnistiei migraţionale şi după data de 20 martie, astfel încît să poată beneficia de aceasta un număr maxim de cetăţeni moldoveni, aflaţi la muncă în Rusia. Vladimir Putin m-a anunțat că termenul va fi prelungit”.

statut neschimbat

Președintele informează despre lansarea unei noi etape de amnistiere pentru moldovenii

La 5 noiembrie 2018, Președintele Republicii Moldova a făcut bilanțul vizitei sale oficiale în Federația Rusă, unde a specificat că una din deciziile luate în urma acestei vizite este lansarea începând cu 1 ianuarie 2019, a unei noi etape de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă și care au încălcat, din diverse motive, articolul 26 și 27 al legislației migraționale din Federația Rusă.