Referendum privind vectorul de politică externă a țării

Nerealizată
Politică externă
Sursa

„Poporul şi doar poporul trebuie să decidă cursul de dezvoltare al ţării noastre. Voi fi iniţiatorul unui referendum privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova”

Președintele Republicii Moldova deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Acțiuni întreprinse

statut neschimbat

Promisiunea este repetată în cadrul vizitelor oficiale la Moscova și Bruxelles

În cadrul primei vizite oficiale realizate în Federația Rusă, președintele a declarat: 

„Poporul moldav speră foarte mult că o nouă etapă va începe în 2017 și că vom putea stabili un parteneriat strategic (cu Rusia) în domenii-cheie”.

Igor Dodon a subliniat, de asemenea, că Partidul Socialiştilor va câştiga alegerile parlamentare din 2018, ceea ce le va permite să anuleze acordul de asociere semnat de Republica Moldova cu UE în anul 2014.

Afirmația a fost repetată de către președinte în timpul vizitei de la Bruxelles din 6-8 februarie.

Dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, eu în calitate de președinte voi da curs acestei inițiative”.

Sursa

Nerealizată

Igor Dodon: „Până la următoarele alegeri parlamentare vectorul geopolitic nu va fi subiectul unui referendum”

Igor Dodon a declarat pentru Radio Europa Liberă, la o săptămână după vizita de la Bruxelles, că vectorul geopolitic nu va fi subiect de referendum până la alegerile viitoare.

Igor Dodon: „Eu consider că noi acum trebuie să discutăm despre referendumuri mai mult pe subiecte ce ţin de dizolvarea Parlamentului, adică, pe probleme de politică internă. Şi cred că astăzi vom discuta la acest capitol. În ceea ce ţine de vectori geopolitici, până la următoarele alegeri parlamentare, care sper să fie în acest an sau ordinare în anul 2018, vectorul geopolitic, cel mai probabil, nu va fi subiectul unui referendum. Vor avea loc alegerile parlamentare, vom vedea care este majoritatea parlamentară şi vom decide în acest sens”.

Astfel, președintele și-a asumat nerealizarea respectivei promisiuni. La 28 martie 2017, când președintele a solicitat organizarea unui referendum național, vectorul politicii externe nu s-a regăsit în lista subiectelor propuse spre consultare cetățenilor Republicii Moldova.