Acordul privind parteneriatul strategic cu Federația Rusă

Nerealizată
Politică externă
Sursa

Prima mea vizită în calitate de Preşedinte al ţării, voi avea drept punct de destinaţie Moscova. Voi iniţia negocieri în scopul elaborării Acordului privind parteneriatul strategic de prietenie cu Federaţia Rusă, colaborare economică şi reglementare a conflictului transnistrean. Scopul propus - deschiderea completă a pieței rusești pentru producția moldovenească și ridicarea tuturor interdicțiilor aplicate cetățenilor Moldovei privind șederea pe teritoriul Rusiei.

Președintele a avut mai multe întruniri oficiale și neoficiale cu demnitari din Federația Rusă, inclusiv Președintele Vladimir Putin. În cadrul acestor întruniri au fost abordate mai multe subiecte de interes comun. Conform rapoartelor și comunicatelor de presă ale Președintelui, subiectul unui acord de parteneriat cu Rusia a fost atins în martie 2017. Proiectul potențialului acord strategic nu a fost publicat sau prezentat cetățenilor până în prezent. În august 2020, un astfel de Acord nu a fost semnat.

Președintele Republicii Moldova deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Acțiuni întreprinse

statut neschimbat

Prima întrevedere oficială a președintelui Republicii Moldova Igor Dodon cu Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin

În cadrul întrevederii, Igor Dodon și Vladimir Putin au discutat despre subiecte precum relansarea relațiilor bilaterale economice, sociale și culturale, revenirea produselor moldovenești pe piața rusească, situația migranților muncitori moldoveni în Rusia, reglementarea diferendului transnistrean ș.a. Ambii președinți au subliniat importanța unei relații de parteneriat dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

[...] „Din păcate, în ultimii șapte ani de zile, chiar și din actele strategice ale statului moldovenesc a dispărut noțiunea despre parteneriatul strategic cu Federația Rusă.”

[...] „Sperăm foarte mult că începând cu anul 2017, pentru noi va începe o nouă etapă și vom reuși să relansăm parteneriatul strategic pe domeniile de bază.”

statut neschimbat

Președintele anunță anularea taxelor vamale pentru exportul mai multor categorii de produse moldovenești pe piața rusă

Președintele Republicii Moldova a făcut bilanțul vizitei sale oficiale în Federația Rusă, unde a specificat că una din deciziile luate în urma acestei vizite este anularea, începând cu 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale pentru exportul mai multor categorii de produse moldovenești pe piața rusă: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.

statut neschimbat

Igor Dodon anunță că mărfurile moldovenești pot fi exportate pe piața Federației Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei.

Într-un comunicat de presă a Președinției se arată că Igor Dodon a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, unde s-a convenit că începând cu ziua de 30 ianuarie 2019, toate mărfurile moldovenești vor putea fi exportate pe piața Federației Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei. 

statut neschimbat

Igor Dodon a anunțat că Guvernul Federației Ruse prelungește regimul preferențial de export.

Igor Dodon a anunțat că Guvernul Federației Ruse a luat decizia de a prelungi pentru producătorii din Moldova regimul preferențial de export pentru cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019.

statut neschimbat

Federația Rusă prelungeaște înlesnirile pentru livrările fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești

În urma unei întrevederi cu Vladimir Putin și Dmitri Kozak, președintele Igor Dodon declară într-un comunicat de presă că oficialii au ajuns la următoarele înțelegeri:

1. La solicitarea Președintelui Republicii Moldova, Federația Rusă a acceptat să prelungească înlesnirile pentru livrările fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești. Astfel, începând cu 1 iulie curent, fructele, legumele, conservele și produsele vinicole din Moldova vor fi livrate pe piața rusă fără taxe vamale, ceea ce va permite producătorilor moldoveni să economisească cel puțin 20-25 de milioane de euro pe an.

2. Părțile au convenit să soluționeze problema emiterii autorizațiilor („permiselor”) pentru tranzitul mărfurilor din Republica Moldova către Federația Rusă, prin Ucraina.