Politician

a promis

Acordul privind parteneriatul strategic cu Federația Rusă

Nerealizată
Politică externă
Sursa

Prima mea vizită în calitate de Preşedinte al ţării, voi avea drept punct de destinaţie Moscova. Voi iniţia negocieri în scopul elaborării Acordului privind parteneriatul strategic de prietenie cu Federaţia Rusă, colaborare economică şi reglementare a conflictului transnistrean.

Președintele Republicii Moldova nu deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Acțiuni întreprinse

statut neschimbat

Prima întrevedere oficială a președintelui Republicii Moldova Igor Dodon cu Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin

În cadrul întrevederii, Igor Dodon și Vladimir Putin au discutat despre subiecte precum relansarea relațiilor bilaterale economice, sociale și culturale, revenirea produselor moldovenești pe piața rusească, situația migranților muncitori moldoveni în Rusia, reglementarea diferendului transnistrean ș.a. Ambii președinți au subliniat importanța unei relații de parteneriat dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

[...] „Din păcate, în ultimii șapte ani de zile, chiar și din actele strategice ale statului moldovenesc a dispărut noțiunea despre parteneriatul strategic cu Federația Rusă.”

[...] „Sperăm foarte mult că începând cu anul 2017, pentru noi va începe o nouă etapă și vom reuși să relansăm parteneriatul strategic pe domeniile de bază.”

statut neschimbat

A doua întrevedere a președintelui Igor Dodon cu omologul său Vladimir Putin

Amnistia migrațională

[...] Igor Dodon i-a mulțumit președintelui Rusiei pentru amnistia migraţională pentru anumite categorii de cetăţeni moldoveni, totodată solicitând lui Vladimir Putin soluţionarea problemei și aplicarea unei amnistii pentru ceilalţi 33 de mii de cetăţeni ai Moldovei, aflaţi acum în patrie, dar care au comis anumite încălcări în perioada aflării sale pe teritoriul Rusiei.

„Vladimir Putin m-a anunțat că termenul va fi prelungit”, a declarat Igor Dodon.

 

Cetățenie moldovenească și rusească

Preşedintele RM a mai venit cu iniţiativa examinării oportunităţii încheierii unui acord cu privire la cetăţenia dublă pentru ca compatrioţii moldoveni, aflaţi cu traiul permanent în Rusia, să nu fie nevoiţi să renunţe la cetăţenia moldovenească. Un răspuns însă din partea omologului său nu există la moment.

 

Un nou tratat cu privire la parteneriatul strategic între Republica Moldova și Rusia?

„Am făcut schimb de opinii pe marginea posibilităţilor de realizare a unui astfel de parteneriat în cadrul actualului Tratat de Prietenie şi Colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă sau să fie lansată elaborarea unui nou Tratat cu privire la parteneriatul strategic între ţările noastre.”

statut neschimbat

Republica Moldova a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice

În cadrul întrevederii cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, părțile au făcut un schimb de opinii despre situația politică actuală din Republica Moldova și relațiile bilaterale dintre țările noastre. Igor Dodon i-a mulțumit din nou Preşedintelui rus pentru soluţionarea pozitivă a problemelor privind exporturile de produse moldoveneşti pe piaţa rusă şi amnistierea migranţilor din Moldova.

Deși, Președintele a afirmat că problema exporturilor de produse moldovenești în Rusia a fost soluționată și nivelul exporturilor a crescut, statistica arată că de fapt exportul produselor în spațiul CSI a scăzut.

statut neschimbat

Igor Dodon a participat la Parada Victoriei din Piața Roșie și a depus flori la Mormîntul ostașului necunoscut

statut neschimbat

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Vladimir Putin în cadrul Forumului Economic din Sankt Petersburg

[...] „Am convenit asupra păstrării tuturor înţelegerilor noastre cu privire la revenirea producătorilor moldoveni pe piaţa rusească şi amnistierea migranţilor muncitori moldoveni. Parteneriatul strategic dintre Moldova şi Rusia este într-o relansare sistematică. Şi nimeni – nici în Moldova, nici peste hotarele țării – nu va putea stopa acest proces”, a declarat Igor Dodon.

statut neschimbat

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin

Problema Conflictului Transnitrean

”Contăm în continuare pe sprijinul Rusiei în promovarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean şi sîntem interesaţi de un progres real în domeniul dat pe parcursul anului curent”, a spus Igor Dodon, reiterînd poziţia Moldovei privind problema transnistreană: ”Susţinem constant reglementarea politică a conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri „5+2” în condiţiile respectării principiilor de suveranitate şi integritate teritorială a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene.”