În școli va fi predată „Istoria Moldovei”

Nerealizată
Educație
Sursa

„Codul Educaţiei necesită modificări fundamentale. Copiii noştri trebuie să studieze istoria ţării noastre. În şcoli va fi predată istoria Moldovei.”

Președintele Republicii Moldova deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Acțiuni întreprinse

statut neschimbat

Președintele Igor Dodon solicită Guvernului introducerea „Istoriei Moldovei” în curricula școlară

Mesaje adresate instituțiilor

La 16 martie, Igor Dodon a transmis Guvernului o scrisoare, prin care solicită introducerea disciplinei „Istoria Moldovei” în curricula școlară, începând cu anul de învățământ 2017-2018.

Menținerea în curricula școlară a disciplinei Istoria Românilor creează un șir de impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidarea statalității Republicii Moldova. Această disciplină păstrează starea de tensiune și incertitudine privind viitorul statului moldovenesc. Cea mai mare parte a populației țării pledează pentru introducerea în programul de studii a disciplinei Istoria Moldovei”. - IGOR DODON

Totuși, președintele nu face trimitere la statistici sau date oficiale  care ar sta la baza acesteia. Igor Dodon nu menționează nici costurile  pe care le va avea de suportat statul în cazul implementării ei.

 

statut neschimbat

Inițiativa este inclusă în cele 4 întrebări de la referendumul din septembrie 2017

Pe 29 martie, cu ocazia prezentării bilanțului primelor 100 de zile în funcție, Președintele semnează un decret prin care cere convocarea unui referendum național în care să fie inclusă și întrebarea privind introducerea „Istoriei Moldovei” în programa școlară.

De data aceasta însă, Președintele aduce vorba despre statistici și propune ca poporul să se pronunţe asupra deciziei

„Pentru a opri toate speculațiile și insinuările „că oamenii nu vor”, haideți să aflăm opinia cetățenilor”.

„Pentru „Istoria Moldovei”, 80%, 70% vor fi pentru” - IGOR DODON

Previziunile lui Dodon au fost confirmate de datele unui sondaj realizat de Fondul Opiniei Publice la comanda companiei de consultanță Poliexpert (asociată cu portalurile Tribuna.md, Curentul.md și Shok.md).

statut neschimbat

Curtea declară anticonstituțional decretul Președintelui privind organizarea referendumului național

Pe 27 iulie, Curtea Constituțională a declarat anticonstituțional decretul Președintelui Igor Dodon privind organizarea referendumului național. Decizia vine drept urmare a sesizării unui grup de deputați din fracțiunea Partidului Liberal.

„Pornind de la argumentele invocate, Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de către un grup de deputaţi ai Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal și  a declarat neconstituţional decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 105-VIII din 28 martie 2017 privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes naţional”. - Decizia CC din 27 iulie

 

Președintele s-a arătat revoltat de decizia Curții Constituționale și a anunțat că va convoca Congresul PSRM pentru a lua o decizie în acest sens. Igor Dodon nu a exclus că vor organiza proteste în susținerea referendumului.

Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. - IGOR DODON, pe pagina sa de facebook.