Politician

a promis

Garanții pentru neutralitate, pentru pace!

Nerealizată
Politică externă
Sursa

„Constituția prevede că Moldova este un stat neutru. Cu toate acestea, se aud tot mai multe voci care solicită aderarea la blocul militar NATO. Se întreprind provocări la nivel de stat cu participarea tehnicii militare. Eu pledez pentru pace. Voi obține garanții internaționale pentru neutralitatea Moldovei. Soldații NATO nu vor mărșălui pe străzile noastre”.

Articolul nr. 11 din Constituție prevede clar că „Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă”. Prin urmare, în lipsa unei inițiative legislative de modificare a Constituției în ceea ce ține de neutralitatea țării, gradul de realizare a promisiunii nu poate fi monitorizat.

Președintele Republicii Moldova deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Acțiuni întreprinse

statut neschimbat

Comentariul serviciului de presă în legătură cu declarația recentă a secretarului general al NATO

La fel, Președintele Igor Dodon a salutat declarațiile făcute de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul întâlnirii sale cu Prim-ministrul, Pavel Filip, menționând că „denotă conştientizarea de către NATO a perspectivelor unei perceperi reale a statutului de neutralitate permanentă a Moldovei din aspectul respectării şi recunoaşterii internaționale a acestui statut”.

statut neschimbat

Șeful statului a avut o întrevedere cu o delegație a Adunării Parlamentare a NATO

Subiectul neutralității Moldovei a fost abordat din nou în cadrul unei întrevederi dintre Președintele Igor Dodon și o delegație a Adunării Parlamentare a NATO. „Neutralitatea este condiția-cheie pentru păstrarea și consolidarea statalității moldovenești. Este important că poziția Președintelui Republicii Moldova este sprijinită de majoritatea populației, iar partenerii noștri externi o tratează cu înțelegere și respect”, a declarat Igor Dodon. Alte acțiuni îndreptate spre realizarea promisiunii nu au fost întreprinse.