Calitate în sănătate și servicii medicale accesibile

Nerealizată
Social
Sursa

„Preţul poliţei medicale trebuie să fie redus și să fie prevăzută posibilitatea de achitare eşalonată a acesteia, iar lista de servicii oferite în baza poliţei trebuie să fie mai mare. Voi prezenta o iniţiativă privind examenul medical anual obligatoriu pentru toţi cetăţenii ţării din mijloace publice, compensarea erorilor comise de medici şi de personalul medical, asigurarea gratuită cu medicamente şi servicii stomatologice pentru categoriile defavorizate ale populaţiei, în primul rând a pensionarilor, invalizilor şi copiilor minori. Pentru medici urmează să fie prevăzut statutul de funcţionari publici.”

Conform raportului președintelui Igor Dodon, prezentat la 18 luni de activitate, pe durata mandatului, 118.030 de persoane au beneficiat de sprijinul social al Campaniei „Iubesc Moldova” și al Fundației de Binefacere „Din Suflet” a Primei Doamne. Asistența respectivă este acordată atât pentru efectuarea celor mai complicate intervenții medicale, cât și pentru procurarea locuințelor deteriorate în cazuri excepționale. 

Totuși, acest suport este acordat unor persoane individuale și nu asigură reformarea sistemului medical precum prevede promisiunea electorală. Echipa deFacto a solicitat de la președenție informații privind îndeplinirea promisiunii. Nu am primit un răspuns din partea echipei Președintelui.

Președintele Republicii Moldova deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Nici o acțiune întreprinsă

Promisiunea se monitorizează