Circumscripția uninominală nr. 25, mun. Chișinău

Alegeri parlamentare din

Candidați cu șanse de câștig*

Politician
ales Deputat
Inga Grigoriu
Partid
Blocul Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”
Politician
Alexandr Odințov
Partid
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
Politician
Victor Mîndru
Partid
Partidul Democrat din Moldova
Metodologia de selectare a candidaților

Platforma deFacto.md monitorizează și prezintă programele electorale ale candidaților uninominali cu cele mai mari șanse de a câștiga la alegerile din 24.02.2019. Lista restrânsă a candidaților a fost întocmită în baza unei analize extinse, în care au fost luați în calcul următorii factori: rezultatele din alegerile locale 2015 și parlamentare 2014, cele mai recente sondaje, precum și opiniile experților locali. Orice sugestie în privința listei restrânse a candidaților poate fi expediată la adresa: echipa@defacto.md

Problemele principale

Murdăria

Problemă locală
36.2% din respondenți

Soluțiile candidaților

: Implementăm cu prioritate conceptul unic de salubrizare pentru întreg municipiu.

: Înlesnirea procedurilor pentru construcția, prin parteneriat public-privat, a liniilor de sortare/prelucrare/reciclare a deșeurilor, ceea ce va permite chiar și producerea de curent electric și agent termic

Corupția

Problemă națională
33.7% din respondenți

Soluțiile candidaților

: Adoptarea unui document conform căruia să se constate din punct de vedere juridic că Republica Moldova este un stat capturat.
Aprobarea unei legi speciale privind evaluarea extraordinară a integrității și profesionalismului tuturor judecătorilor și procurorilor, inclusiv pentru verificarea averilor acestora raportate la veniturile oficiale și emiterea actelor ilegale.
Crearea cu sprijinul partenerilor externi a unui Departament Național Anticorupție și a Curții Specializate Anticorupție, în care vor activa inclusiv procurori și judecători din alte țări și care vor examina exclusiv cazurile marii corupții.
Desecretizarea informațiilor privind beneficiarii amnistiei capitalului.
Anularea legii care prevede acordarea cetățeniei contra cost și desecretizarea tuturor beneficiarilor acestei proceduri
Publicarea Raportului Kroll 2. Asigurarea investigării reale a furtului miliardului. Investigarea va fi efectuată cu implicarea procurorilor străini. Recuperarea banilor furați, inclusiv prin colaborare cu serviciile speciale din alte țări. Anularea legii care prevede achitarea miliardului de către cetățeni.
Reformarea sistemului judecătoresc, va curma corupția mare, iar mediul de afaceri va putea să se dezvolte liber.