Image

Cum asigurăm moldovenii cu apă curată și sisteme de canalizare? Află ce propun concurenții la alegerile parlamentare

Rapoarte

Platforma deFacto îți prezintă soluțiile și promisiunile concurenților electorali pentru rezolvarea problemei aprovizionării cu apă și a canalizării. Prioritatea face parte din sondajul desfășurat în cadrul campaniei „Avem ce Votăm” în care cetățenii pot vota 3 cele mai importante subiecte de care ar trebui să se ocupe viitorul Parlament și Guvern. 

Soluțiile au fost colectate din programele electorale publicate de concurenții electorali sau care au parvenit drept răspuns la solicitările adresate de către platforma deFacto: 

1. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor 

  • Asigurarea cu apă potabilă de calitate în localități va crește de la 50,7% la 70% în 2025, iar în localitățile rurale va fi introdus treptat un sistem public de canalizare. Pentru a atinge acest scop, în baza propunerilor autorităților locale, va fi elaborată o foaie de parcurs de dezvoltare a unui sistem public de alimentare cu apă și canalizare, implementarea căruia va avea loc prin construcția accelerată a sistemelor centralizate de alimentare cu apă și canalizare și creșterea investițiilor capitale adecvate. Pentru realizarea proiectelor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile țării vor fi alocate anual cel puțin 300 de milioane de lei.
  • Va fi aprobată o comandă de stat pentru elaborarea documentației privind standardizarea proiectelor de alimentare cu apă și canalizare.
  • Până în 2025, toate școlile, grădinițele și instituțiile medicale vor fi conectate la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare.
  • Pentru monitorizarea calității apei din fântâni, în toate localitățile vor fi instalați senzori de monitorizare a calității apei.

2. Partidul Acasă Construim Europa

  • Vom rezolva problema calității apelor din localitățile Republicii Moldova. Problema apei este una dintre cele mai mari provocări pentru Republica Moldova.
  • Vom finanța crearea rețelelor de canalizare și de apeduct pentru toate localitățile Republicii Moldova. Astfel vom rezolva cîteva din problemele ecologice locale.

3. Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic 

– 

4. Blocul Electoral „Renato Usatîi”

  • Realizarea unor proiecte naționale de asigurare a populației cu apă potabilă de calitate și cu servicii de canalizare.
  • Protecția surselor principale de apă potabilă - a râurilor Nistru și Prut, precum și a altor râuri, mai mici.

5Partidul Acțiune și Solidaritate

  • Vom construi sau reabilita 3.000 km de rețele centralizate de apă și canalizare. Vom conecta raioanele din centru la apeductul din Chișinău și raioanele din Nord la apeductul Bălți-Soroca.
  • Vom construi sau reabilita 9 stații de epurare în orașele Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hâncești, Comrat, Strășeni, Ceadâr-Lunga și Cahul.

6. Partidul Politic „ȘOR” 

– 

7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда”

– 

8. Partidul Democrat din Moldova

  • ”Apă bună pentru fiecare”: program național de conectare a 100 000 oameni anual la apă și canalizare.

9. Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”

– 

10. Partidul Unității Naționale 

– 

11. Partidul Politic „Democrația Acasă” 

– 

12. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei 

  • Dezvoltarea rețelelor magistrale de alimentare cu apă din cele două mari surse de suprafață (Prut și Nistru), astfel încât localitățile să dețină acces la surse alternative de apă, altele decât cele subterane;
  • Dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, inclusiv extinderea stațiilor de epurare.

13. Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor” 

– 

14. Partidul Politic „NOI” 

  • Asigurarea cu sisteme integrate și eficiente de aprovizionare cu apă și canalizare a min. 30 % din localitățile din Republica Moldova.

15. Partidul Verde Ecologist 

– 

16. Partidul Legii și Dreptății

– 

17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor” 

  • Partidul Puterea Oamenilor consideră că este nevoie de un PROGRAM NAȚIONAL DE DEZVOLTARE LOCALĂ. Ce înseamnă aceasta? Nu putem face separat CONECTARE LA APĂ ȘI CANALIZARE, separat gazificarea localităților, separat infrastructura drumurilor. Pentru că de altfel, vom avea cazuri în care sătenii să nu fie de acord cu conectarea la apă, deoarece asta înseamnă să le fie stricat asfaltul și lăsat așa. Astfel, avem nevoie de un Program clar pentru toate localitățile privind întreaga INFRASTRUCTURĂ LOCALĂ. Acest program are scop ca fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurată cu un set minim de SERVICII PUBLICE în domeniile: sănătate, educație, apă-canalizare energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare și gunoi, cultură, locuire și spor.

18. Partidul Regiunilor 

– 

19. Partidul Politic „Patrioții Moldovei”

– 

20. Partidul Oamenilor Muncii 

– 

21. Partidul Schimbării 

În vederea îmbunătățirii sanitației, prin programe naționale vom dezvolta infrastructura de aprovizionare cu apă și canalizare în toată țara. Însă acest program trebuie însoțit de construcția și/sau reabilitarea stațiilor de epurare în orașele și comunele noastre, or anume orașele poluează majoritar râurile și apele subterane ale Republicii Moldova.

22. Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”

– 

23. Candidatul Independent Veaceslav Valico

– 


Mai multe detalii despre concurenții electorali, programele electorale și soluțiile pe care le propun pentru prioritățile cetățenilor le poți găsi accesând platforma Avem ce Votăm

 

Avem Ce Votăm este o coaliție civică a patru inițiative din Moldova: deFacto, Inițiativa Civică „Pune Umărul”, Școala de Gândire Critică pentru Tineri „Challenger”, Programul „Femei cu Idei” . Platforma este non-partizană, urmărește îmbunătățirea mediului electoral și încurajează toți cetățenii să voteze informat.