Datoriile de pe urma furtului miliardului nu vor fi achitate de cetățeni

Nerealizată
Economie
Sursa

„Nu voi admite ca datoriile de pe urma furtului să fie puse pe umerii cetăţenilor”

Președintele Republicii Moldova deține prerogative pentru realizarea promisiunii. Vezi prerogativele

Acțiuni întreprinse

statut neschimbat

Președintele Igor Dodon solicită Parlamentului anularea obligației cetățenilor de a rambursa miliardul furat

Inițiativă legislativă

Pe 28 decembrie 2016 Președintele Igor Dodon a semnat inițiativa legislativă privind anularea legii miliardului. Pe 8 ianuarie 2017, inițiativa a fost inclusă pe ordinea de zi a Parlamentului. Proiectul a fost prezentat deputaților de către consilierul prezidențial Maxim Lebeadinschi. Acesta a acumulat însă doar 31 de voturi din cele 51 necesare și a fost respins.

Deputații care au votat împotriva proiectului de lege și-au comentat decizia afirmând că Președintele doar mimează tentativa de a realiza această promisiune electorală.

Sursa

statut neschimbat

Inițiativa este inclusă în cele 4 întrebări de la referendumul din septembrie 2017

Inițiativă legislativă

La 28 martie 2017, cu ocazia marcării a 100 de zile de activitate, Președintele Igor Dodon a semnat un decret cu privire la organizarea unui referendum consultativ pe 4 subiecte:

  1. abrogarea legii prin care miliardul dispărut din sistemul bancar este transformat în datorie a cetățenilor;
  2. învestirea Președintelui cu atribuții sporite pentru dizolvarea parlamentului;
  3. reducerea numărului deputaților de la 101 la 71;
  4. înlocuirea „Istoriei românilor” cu „Istoria Moldovei” în școli.

Decretul Președintelui a fost criticat de către guvernare. Prim-ministrul Pavel Filip l-a declarat neconstituțional și costisitor. Pentru desfășurarea referendumului, conform estimărilor Comisiei Electorale Centrale (CEC), din bugetul statului urmau să fie efectuate cheltuieli de 75 milioane de lei.

Sursa

statut neschimbat

Curtea Constituțională declară anticonstituțional decretul Președintelui privind organizarea referendumului național

Deși Comisia Electorală Centrală a aprobat la 18 iulie 2017 desfășurarea referendumului, Curtea Constituțională a declarat pe 27 iulie anticonstituțional decretul Președintelui Igor Dodon privind organizarea referendumului. Decizia vine drept urmare a sesizării unui grup de deputați din fracțiunea Partidului Liberal.

„Pornind de la argumentele invocate, Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de către un grup de deputaţi ai Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal și  a declarat neconstituţional decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 105-VIII din 28 martie 2017 privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes naţional”. - Decizia CC din 27 iulie

Președintele s-a arătat revoltat de decizia Curții Constituționale și a anunțat că va convoca Congresul PSRM pentru a lua o decizie în acest sens. Igor Dodon nu a exclus că vor organiza proteste în susținerea referendumului.

„Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine”- Igor Dodon, pe pagina sa de facebook.

statut neschimbat

Proiect de reducere a datoriei miliardului

Președintele a anunțat că la inițiativa sa Guvernul va elabora un proiect de lege prin care se va reduce datoria pe care cetățenii urmează să o plătească cu 5-6 miliarde. Proiectul a fost aprobat  în martie 2020.

Sursa